"Hosta la vista, baby"

Hostaer er min anden store passion i have sammenhæng. Jeg er meget facineret af alle de varianter der findes, og alle de muligheder man har med disse fantastisk dekorative planter. De er nemme at dyrke hvis man kan tilbyde dem den rette kombination af lys og skygge, alt efter hvilken variant man har med at gøre.

Desværre har jeg ikke navnene på alle mine Hosta'er, da en del af dem er arvet fra andre haver, men dem jeg kender er navngivet ved hvert billede.

Siderne er delt op efter Hostaernes størrelse indenfor 3 grupper som kan ses her:

 

  • Mini                   10 - 20 cm
  • Mini-Small          15 - 25 cm
  • Small                 20 - 40 cm

 

  • Small-Medium    30 - 50 cm
  • Medium              40 - 60 cm
  • Medium-Large    50 - 70 cm

 

  • Large                60 - 90 cm
  • Large-XL           80 - 100 cm
  • XL                     90 - 150 cm

  

Alle størrelserne er cirka størrelser, og som en simpel tommelfingerregel kan man sige, at det de er i højden bliver de også nogenlunde i bredden. En Hosta er mellem 4 til 8 år om at blive fuldt udvokset.

Dette størrelsesskema er lånt fra min "Hosta-pusher" (Enemærkets Hostahave) hvor jeg køber de fleste af mine Hosta planter.

Hvor skal Hostaen placeres?

Udgangspunktet er på skyggefulde steder - men, men...

Der findes en hel del Hostaer der kan gro i fuld sol, og det gælder især for de grønne og tykbladede varianter.

Så er der dem med gule blade, der alt efter bladtykkelsen kan klare mere sol, og langt de fleste af dem behøver nogen sol i løbet af dagen, for at få den gule farve frem.

Hostaer med en smule hvidt, kan også gro i fuld sol, men kan ikke lide en hedebølge og efterfølgende kan der opstå skader der giver brune pletter på bladene.

De hostaer med hvidt i midten af bladet, behøver nogen sol som f.eks. morgen- og aftensol, men tåler ikke fuld sol.

Til sidst er der Hostaer med  blomster der dufter. De behøver mere varme, og de foretrækker at stå et sted med nogen sol - især hvis de lever i køligere klimaer.

Jord

Lerjord giver større planter, end f.eks. sandjord, men de vokser også villigt i krukker, baljer og store beholdere, hvor man kan blande sit havejord med kompost, sand eller ler, afhængig af jordens sammensætning. Jo større planter man har, des mere næringsrig jord behøver de.